Štěně nám kulhá na přední nohu

Moderátor: ivan.stuchly

Admin ANF
Administrátor

Štěně nám kulhá na přední nohu

Příspěvekod Admin ANF » pát 07. zář 2012 10:06:44

DOTAZ:
Mám 4měsíční štěně border kolie-psa. Dnes jsem si všimla, že lehce kulhá na přední nohu. Jinak je veselý, dobře žere (krmíme Hill´s Puppy, jehněčí s rýží), je zdravý. V současné době přezubuje. Předpokládám proto, že se jeho problémy vztahují k současné větší potřebě vápníku. Mám doma Váš přípravek - Calcina Calcium Citrat. Ráda bych se ujistila, že nasazením tohoto preparátu něco nepokazím. Vyčetla jsem dávkování - jedna polévková lžíce denně, ale nezjistila jsem, jak dlouho je vhodné přípravek podávat. Štěně nyní váží 13kg a je v dobré kondici.
Současně mám jeho matku, která má již asi tři týdny potíže s kulháním na přední nohu. Při vyšetření u veterináře nebyla shledána žádná zjevná poškození kloubu, kulhání se objevilo po tréninku agility. Fena měla 14dní naordinovaný klid, kulhání již po dvou dnech vymizelo, ale i po nařízené pauze se po dalším tréninku objevilo znovu. Fena se deset týdnů po porodu vrátila ke sportování a je možné, že vyčerpání mateřskými povinnostmi bylo větší než by se zdálo. V minulosti žádné problémy neměla. Váží 17,5kg a je jinak v pořádku. Bylo by vhodné i jí dávat stejný přípravek?

Admin ANF
Administrátor

Re: Štěně nám kulhá na přední nohu

Příspěvekod Admin ANF » pát 07. zář 2012 10:09:38

ODPOVĚĎ:
Ano, jste na správné stopě, jde o nedostatek vápníku způsobený výměnou chrupu. Ano, Ca citrát je jediný kalciový přípravek, který mu pomůže. Protože je štěně již ve fázi pohybových potíží, budete muset podávat tento přípravek ve vyšší dávce než je na návodu, a to 1 g / 1 kg těl. hmot. denně rozděleně na 3 dílčí dávky (vždy po krmení). Ale kulhá-li, došlo již ke škodám na vazivových tkáních - kloub. chrupavkách, kloub. pouzdreach, vazech atd. Proto doporučuji podávat současně (1.) GAG plv. v dávce 2 g plv./ 15 kg těl. hmot. denně a (2.)vitamin C v podobě přípravku Cetebe Vitamin C (k dostání v každé lékárně jako doplněk do potravy, tj. bez Rp. - absolutně žádný jiný podobný přípravek, např. Celaskon s postupným uvolňováním, neberte) a v dávce 1 kapsle denně po krmení (pokud by vznikl průjem, přerušte další aplikaci a ozvěte se - změnili bychom doporučený postup za poněkud jiný, bohužel trochu dražší). Tyto dávky uved. přípravků bude dávat do úplného odstranění pohyb. potíží a 1 měs. potom, pak se - bude-i vše OK - dohodneme podle aktuál. stavu na dalším postupu. Štěně fyzicky nepřetěžujte, vycházky pouze kondiční, bez nuceného pohybu (ani honičky s jiným psem). Nepřekrmovat, příp. obezita by vadila. I fenu musíte fyzicky šetřit, tak jako štěně. I v jejím příp. máte 100% pravdu - musela dát spoustu Ca do kostřiček štěňat v graviditě, potom ztráty Ca laktací. Co se neuhradí potravou, odbourává se hormonálně z kostry (ta v té době slouží jako jakási zásobárna vápníku). Kostní tkáň tím však ztrácí na pevnosti a tím se při pohyb. aktivitě přenáší nepatřičná zátěž na klouby (kloub. chrup., pouzdra, vazy, šlachy) atd., podobně jako u štěněte. Tady bych ale vzhledem k věku doporučoval použít rovnou důraznější, bohužel však dražší postup - podávání přípravku Canhydrox GAG v dávce 2 tbl. / 5 kg těl hmot. denně až do úplného odstranění potíží a min. 1 měs. potom a současně Ca citrat v dávce 0,5 g / 1 kg těl. hmot. denně rozděleně na 2 - 3 dílčí dávky vždy po krmení. Následně bychom upravili dietu podle aktuál stavu. Nechte feně dostatek času na regeneraci (bez sport. zátěže - žádné skoky apod.).
Kdyby se stav nelepšil, ozvěte se, doplnili bychom ještě jeden přípravek (Arthro-Tabs), sice velmi účinný, ale také drahý, jehož obdobu žádná jiná fa než Canina nevyrábí (jde o unikátní
aktivátor metabolismu v kostní tkáni) a nedodává.

DOPORUČENÉ PŘÍPRAVKY:
GAG plv.
Cetebe Vitamin C (volně dostupný v lékárnách)
Canhydrox GAG
Calcium citrat

Zpět na “STAVBA TĚLA, KOSTI, KLOUBY A ŠLACHY”