cizopasníci u psa

Náš odborný poradce RNDr. Ivan Stuchlý Vám poradí se všemi potížemi, nemocemi pro Vašeho psa. Diskuze je moderovaná, příspěvky schvalujeme a zveřejňujeme až po vypracovaní odborné odpovědi.

Moderátor: ivan.stuchly

jitka
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 25. čer 2015 21:17:43

cizopasníci u psa

Příspěvekod jitka » čtv 25. čer 2015 22:11:05

Obracím se o radu na dr. Stuchlého. V září loňského roku jsem adoptovala chrtíka v nouzi - fenku lurchera (vipet + větší chrt neznámého plemene). Mladinká fenka - nalezenec (v současné době ve věku asi 1,5 roku) pochází z Irska a pravděpodobně byla používána k lovu drobné zvěře. V lednu t. r. u ní byla zjištěna plicní capillarie. Byla odčervena Panacurem 250 mg. Po měsící znovu kontrola trusu, znovu zjištěna plicní capillarie, odčervena Strongholdem 12 % 3 tuby pro střední psy. Po měsíci znovu pozitivní - veterinář zvolil Advocate S-O drm sol 3x2,5 pro velkké psy. Po měsíci výsledek z parazitologie VFU negativní. Po dalším měsíci kontrolní nález opět pozitivní. Můžete poradit jak dále v léčbě s ohledem na zdraví fenky pokračovat ? Děkuji.

Uživatelský avatar
Admin ANF
Administrátor
Příspěvky: 119
Registrován: pon 27. srp 2012 14:50:15

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod Admin ANF » pon 29. čer 2015 7:57:14

Dobrý den,

Capillaria aerophylla, původce tzv. plicní kapilariózy, je hlístice náležející z hlediska biologie rozmnožování ke geohelmintům, k nimž patří třeba i škrkavka psí (Toxocara canis). K odčervení se obvykle používají a doporučují anthelmintika běžně aplikovaná i u jiných nematodóz (parazitóz vyvolaných hlísticemi), otázkou nicméně zůstává, do jaké míry jsou tyto přípravky účinné na extraintestinální stadia, tj. i v místech parazitace dospělců kapilárií. Proto byla použita silnější a krví po zevní aplikaci lépe v celém organismu distribuovaná a účinná antiparazitika (Stronghold, Advocate). Opakovaný pozitivní parazitologický nález nemusí tudíž být následkem ne zcela úspěšného odčervení, ale důsledkem opakovaného nakažení (reinfekce) feny (kapilárie je parazit vzácně nevybíravý. pokud jde o volbu hostitele). K té může docházet u geohelminta kdekoli – v bytě, na zahradě, v okolí bydliště....

Doporučuji proto zaprvé dokonalou očistu prostředí. Tu bude nutno uskutečnit speciálním desinfekčním prostředkem výrobcem výslovně deklarovaným k destrukci vajec helmintů (jako je např. Capha DesClean fy Canina).

Zadruhé radím zvýšit obranné imunitní reakce organismu feny proti cizopasníkům, a to spec. k vnitřnímu použití určeným preparátem Kraeuter Doc-Wurmschutz (Ochrana proti parazitům). Jeho úkolem není dosáhnout úplného odstranění dospělců parazitů z organismu hostetele, ale zabránit larvám (líhnoucím se z oploz. vajec cizopasníka) v jejich uplatnění (dokončení vývoje a dosažení pohlav. dospělosti). Rutinní odčervení na hlístice radím opakovat pravidelně (bez předchozího labor. parazitol. vyšetření) každé 3 měs. vhodným širokospektrálním třísložkovým anthelmintikem.

Protože nákaza cizopasníkem byla podle liter. údajů zjištěna i u člověka, pokládám za svoji povinnost upozornit na nutnost důsledného dodržování elementárních zásad hygieny (mytí rukou před jídlem apod.) po bezprostředním kontaktu s fenou i součástmi jejího život. prostředí (pelíšek atd.).

S pozdravem
Ivan Stuchlý

P.S. Znovu a znovu opakované aplikaci stále účinnějších, ale také toxičtějších přípravků bych se snažil předcházet. IS

jitka
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 25. čer 2015 21:17:43

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod jitka » pon 29. čer 2015 13:12:38

Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. Chci doplnit následující. Domnívám se, že fena si capillarii přivezla již z Irska loni v září. Přišli jsme na ni po tříměsíčních potíží ch (pokašlávání, občasné průjmy, dýchavičnost ). Jinak je čiperná a velmi žravá. Žije s malým voříškem (10 letá fenka a je po stránce parazitů v pořádku) v bytě. V noci spí na svém křesle a ve dne na mé posteli upravené silným přehozem (asi se Vám to moc líbit nebude).Jsem tedy dost bezradná, jak vše kromě praní dezinfikovat. Mám Vaši publikaci "Nemá váš pes cizopasníky?" a proto vím, že tyto hlistice jsou přenosné na člověka. Osobní hygienu všichni dodržujeme. V bytě máme ještě kanárky, jejichž trus byl rovněž vyšetřen a je vše v pořádku.
Prosím Vás tedy o návod jak v těchto podmínkách pokračovat:
-Teď po posledním vyšetření nás čeká další odčervení. Parazitolog navrhuje Ivermectin nebo fenbendazol, ošetřujícímu veterináři se to zdá přiliš drastické.
Před měsícem dostala pipetu Advocate, předtím Stronghold. Zvolí asi jeden z nich. Bude léčba dostačující?
- Stačí textilie, na nichž pes odpočívá, prát na 90 stup. nebo přidat dezinfekční prostředek?
Děkuji za odpověď.
Jitka

Uživatelský avatar
Admin ANF
Administrátor
Příspěvky: 119
Registrován: pon 27. srp 2012 14:50:15

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod Admin ANF » pon 29. čer 2015 15:18:09

Dobrý den,

individuální odolnost i vůči cizopasníkům včetně hlístic závisí na účinnosti imunitních reakcí psa, zvířata starší podléhají infestaci vzácněji než mladá. Parazitózou trpící fenka patrně nežila původně v dobrých podmínkách, a proto invazi podlehla. Klidně ji nechte ležet na posteli, kde je zvyklá, těžko po ní žádat, aby tam nechodila, protože by to pro ni znamenalo stres, jenž by mohl být příčinou dalšího nežádoucího oslabení organismu (nemohla by pochopit, proč je najednou z postele vykazována). Podložku, na které lehává (resp. její potah), bude stačit pravidelně měnit a prát ve vodě o co nejvyšší teplotě s přísadou nějakého desinfekčního prostředku, např. SAVO. Podobně úklid podlahy by se měl dělat pravidelně vodou s nějakou desinfekční přísadou. Problém je, že vejce helmintů bývají vůči běžným činidlům odolná, proto by bylo potřeba používat přípravek vysloveně na ně výrobcem určený. Při suchém čištění (vysávání) je třeba nečistotu z vysavače zlikvidovat tak, aby se nedostala opět do prostředí. Kouty a mezery v podlaze by se měly ošetřit nějakým desinfekčním sprejem, určeným např. k použití v koňských stájích.
Za nejúčinnější na kapilárie se považuje a tzv. lékem první volby je fenbendazol, dále mebendazol a albendazol (ty se používají i u lidí). Patřičnou dávku musí stanovit ošetřující vet. lékař s přihlédnutím k celk. stavu pacienta. Před ivermektinem varuji, může mít fatální vedl. účinky. Opakované podávání relat. drastických přípravků typu Advocatu či Strongholdu může mít za následek další celkové oslabení organismu. Ten by se nákaze měl především bránit sám, a proto jsem doporučil aplikaci Wurmschutzu od Caniny. Predikovat, zda a do jaké míry bude léčba úspěšná, je velmi obtížné až nemožné. Obávám se, že pouhé podání anthelmintika samo o sobě stačit nebude (pokud byla již dříve tato léčiva nasazena správně, zabrat mohla, i když nelze pouštět ze zřetele event. riziko opak. invaze), proto bych se pokusil posílit odolnost organismu fenky.

S pozdravem
Ivan Stuchlý

jitka
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 25. čer 2015 21:17:43

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod jitka » pon 29. čer 2015 17:40:40

Děkuji za Vaši bleskovou odpověď a zařídím se dle instrukcí. Doporučený Wurmuchutz od Caniny jsem již objednala. Jen v Canině nemohu najít desinfekci Caphu. Ve středu jdeme s fenkou za veterinářem, se kterým léčbu projednám dle Vaší rady (bojím se o ni neboť antiparazitární léky dostala v měsíčních odstupech již 3 x). Po čase sdělím výsledek léčby.
Zdraví Vás Jitka

Uživatelský avatar
Admin ANF
Administrátor
Příspěvky: 119
Registrován: pon 27. srp 2012 14:50:15

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod Admin ANF » úte 30. čer 2015 10:52:55

Dobrý den,

Desinfekční přípravek Capha DesClean se k nám nedováží (brání tomu zdejší předpisy), ale Canina jej, pokud vím, stále vyrábí, takže v SRN je k dostání. Popis najdete na www.canina.de. Dejte, prosím, vědět, jak se případ vyvíjí. Držím palce.

S pozdravem
Ivan Stuchlý

jitka
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 25. čer 2015 21:17:43

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod jitka » úte 30. čer 2015 21:50:01

Pane doktore, děkuji moc za informaci. Už jsem si prohlédla některé německé prodejce spreje Capha, popis přípravku se mi velmi líbí, zakoupím to u některé z nich (vedle psí záležitosti bohatě využiji i pro dezinfekci klece pro kanáry). Určitě budu informovat o vývoji zdravotního stavu mé fenky.
Zdraví Vás Jitka

bvgsxduij112
Příspěvky: 576
Registrován: stř 20. črc 2022 8:53:36

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod bvgsxduij112 » pon 08. srp 2022 7:23:33

James Harden shoes
Air Force 1
Nike Shoes For Women
Moncler Jackets Outlet
New Jordans
Jordan 1
Air Jordan 11
Pandora Charms
Air Jordan 5 Retro
Jordan Retro
Nike Air Force 1
Yeezys
Jordan 3
Yeezys
Moncler Store
Air Jordan 11
Moncler
Pandora Charms
Cheap Air Max
Jordan Retro 6
Pandora Canada
New Nike Shoes
GGDB
Jordan 14
Jordan 4 Retro
Adidas Yeezy
Triple S Balenciaga
Jordan Retro 10
Retro Jordan
Jordans Sneakers
Pandora Rings Official Site
Air Jordan 11s
Nike Air Max 98 Cone
Nike Outlet Online
Jordans Sneakers
Moncler Outlet Online
Golden Goose Sneakers Women
Pandora Ring
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Sneakers
Christian Louboutin shoes
Adidas NMD R1
Golden Gooses Sneakers Sale
Yeezy
Nike Outlet
Golden Goose Mid Star
Valentino Shoes
Pandora Bracelets
Golden Goose Outlet
Jordans Sneakers
Jordan 11
Air Jordan Shoes For Men
Ferragamo Outlet
Air Jordan Shoes
Fitflops Sale Clearance
Nike Website
Nike Outlet Store
Soccer Cleats
Pandora
Jordan 11
Air Jordan Sneakers
Jordan Retro 9
Jordan Retro
Jordans 4
Jordan 12 Retro
Air Jordan Shoes
GGDB Sneakers
Red Bottoms Louboutin
Nike Factory
Nike Air Max 270
Moncler Outlet
Jordan 11
Air Max 95
Red Bottom Shoes
Air Jordan 12
Pandora Jewelry
Jordan 13
Golden Goose For Sale
Golden Goose Shoes
Golden Goose Sneakers
Air Max 2018
Cheap Jordans
Jordans 2021
Jordan 12
Jordan Retro 11
Red Bottom Shoes
Nike Outlet Shoes
Air Jordan 5
Nike Huarache
Yeezy
Fitflop Shoes
Golden Goose
Fjallraven Kanken
Pandora Charms
Jordan 11 Win Like 96
Pandora
Moncler Jackets For Men
Air Jordan 3 Retro
Golden Goose Outlet
Balenciaga Sneakers
ECCO Shoes For Women
Jordan 6
Air Jordan 4
Jordan 11's
Nike Kyrie Irving Shoes
Moncler Outlet
Jordan 11
Air Jordan 8
Nike Shoes
Moncler Vest
Air Max 90
Jordans 5
Nike Outlet
Mens Nike
Hermes Birkin
Jordan Shoes For Men
NMD
Nike Snkrs Website
GGDB Sneakers
Cheap Jordan Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Harden Shoes
Nike Women
Jordan Retro 11
Ferragamo Outlet
Pandora Jewelry
Yeezy
Jordan 11 Red
Air Jordan 4 Retro
Air Jordan 6 Retro
Nike Shoes Sale
Air Jordan
Moncler
Air Jordan 12 Retro
Jordan Retros
Louboutin Shoes

bvgsxduij112
Příspěvky: 576
Registrován: stř 20. črc 2022 8:53:36

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod bvgsxduij112 » úte 09. srp 2022 15:00:07

Outlet Asics
Nike
Pandora Outlet
Cheap Moncler
Adidas Official Site
Pandora Bracelet
Moncler Jacket For Women
Jordan Retro 1
Pandora Charms
Pandora
Balenciagas
Pandora Jewelry
Cheap Nike Shoes
Moncler Outlet
Air Max 720
Pandora Charms
Jordan 1 Mid
Goyard Outlet
Cheap Jordans Wholesale
Wholesale Jordan
Goyard Bags
Pandora Outlet
Shoes Nike
Asics Sneakers For Women
Pandora Charms Outlet
Air Jordan 1 Mid
Pandora
Pandora Charms
Yeezy
Nike Mens Shoes
Moncler Jackets Outlet
Pandora Charms
Pandora
Nike Sneakers For Women
Nike Canada Online
Air Jordans 1
Ferragamo Belt
Pandora Store
Nike Outlet
Pandora Rings Official Site
Nike UK
Pandora Charms
Pandora Jewelry
NMD
Pandora Jewelry
Nike Outlet Store
Asics Outlet
Nike Shoes
Pandora Outlet
Moncler Coat Men
Pandora Jewelry Outlet
Nike Shoes
Pandora
Adidas Shoes
Pandora Charms
Pandora Jewelry Official Site
Nike Outlet Store
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan 1 Retro
Pandora Jewelry
Asics Gel Kayano
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Adidas
Salvatore Ferragamo Belt
Moncler
Triple S Balenciaga
Nike Men Shoes
Moncler Jackets Women
Cheap Mens Adidas Shoes
Balenciaga Shoes
Ferragamo Belts
Pandora
Balenciaga
Jordan 1 High
Cheap Basketball Shoes
Nike Shoes
Pandora
Adidas Sneakers For Women
Wholesale Jordan Shoes
Asics Running Shoes Men
Pandora Bracelet
Balenciaga
Pandora Jewelry 70% Off Clearance
Nike Canada Online Shopping
Nike Outlet
Yeezy
Nike Canada Online
Moncler Sale
Nike Canada Online
Adidas Canada Online Shopping
Pandora
Pandora Outlet
Adidas Trainers
Adidas Clearance
Nike Air Jordan 1
Jordan One
Balenciaga
Wholesale Jordan
Pandora Jewelry
Adidas Men's Shoes
Adidas Outlet Store
Pandora Jewelry Black Friday
Pandora Charms Outlet
Moncler Outlet
Salvatore Ferragamo Shoes
Puma Shoes
Jordan 1s
Jordan 1 Low
Jordan 1 Low
Balenciaga Sneakers
Pandora Charms
Nike Outlet
Pandora Charms
Yeezys
Men Nike Sneakers
Pandora Charms
Pandora
Pandora Jewellery
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Yeezy Boost 350 V2
Nike Snkrs
Adidas Shoes
Nike
Adidas Running Shoes For Men
Nike Women Shoes
Pandora Charm
Pandora Jewelry
Ferragamo Belt Men
Pandora Rings
Nike Shoes
Adidas
Jordan Retro 1 High OG
Asics Outlet
Nike Running Shoes
Nike Outlet
Pandora Charms
Asics Shoes
Nike Shoes Women
Air Jordan 1 Dior
Adidas Shoes Women
Pandora
Pandora Charms Sale Clearance
Pandora Jewelry Website

bvgsxduij112
Příspěvky: 576
Registrován: stř 20. črc 2022 8:53:36

Re: cizopasníci u psa

Příspěvekod bvgsxduij112 » úte 09. srp 2022 16:50:43

Nike Clearance
MLB Jerseys
Jordans 33
Air Jordan 11 Retro
Jordan 16
NBA Store
Jordan 4 Retro
Nikes Shoes
Nike SB Dunk
Jordans Wholesale
Pandora
Rings Pandora
Official Nike Outlet Online Store
Wholesale Nike Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Jordan 23
Jordans 21
Nike Air Force 1 Women
New Jordans
Nike Blazers
Nike Air Force 1
Pandora CZ Charms
Jordan 11
AJ1
Jordan Retro 11
NFL Shop Online
Nike Outlet
Jordan 20
Lebron James Sneakers
Nike Women's
Pandora Jewelry
Wholesale Cheap Jordans
Nike Free Run
NMD R1
Jordan 15
Nike Shoes
Nike Shoes Men
Nike Shoes
Wholesale Adidas
Nike Air Force Ones
Air Jordan 33
Jordan 35
Shoes Wholesale
Pandora Bracelet Charms
Wholesale Jordans
Nike Sandals
MLB Jerseys
Nike Store
Jordans 12
Wholesale Jerseys
Pandora Jewelry Official Site
Jordans 6
Nike Air Max 270 Flyknit
Air Jordan 30
Custom Jerseys
Yeezy
Wholesale Adidas
Pandora Jewelry
Nike Running Shoes For Women
Nike Outlet Store
Nike Shoes
Air Jordan 29
Pandora Ring
Air Jordan Retro
Nike Huarache
Nike Shoes
Nike Wholesale
Jordans 31
Christian Louboutin Outlet
Louboutin Shoes
Nike Shoes
Nike Acg
Jordan 24
Cheap Nike Shoes From China Free Shipping
Nike Outlet Store Online Shopping
Nikes Shoes
Nike Jordan
Adidas Store
Jordan Shoes
Cheap Jordans
Jordan 14
Huarache
Nike Sneakers
Air Force 1
Nike Cyber Monday 2019
Air Jordan 19
Off White Nike
Adidas Yeezy
Nike Air Max
Jordan 33
Jordan 13
Nike Blazer
Dior Jordan
Jordan 2
Air Max 720
Nike Running Shoes Women
NHL Shop
Nike Running Shoes
Air Jordan
Nike Air Force 1 Mid
Nike Wholesale
Nike Sneakers
Jordan Retro 12
Jordans 13
Nike Zoom
Cheap Nike Jordan Shoes
Nike Air Max 270
Jordan 27
Jordan 28
Nike Cortez
Wholesale Nike Shoes
Foamposites
Nike Air Max 720
Nike Free Run
Nike Wholesale Suppliers
Jordan 11 Low
New Nikes
Nike Zoom Pegasus 35
Jordan 25
Air Jordan 5 What The
Nike Outlet Store Online Shopping
Cheap Jordan Shoes
Red Bottom
Jordan 1
Adidas Canada
Air Jordan 22
Jordan 17
Air Force 1 Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Fjallraven Kanken Backpack
Yeezy Boost 350 V2
Nike Shoes Outlet Store Online Shopping
Huarache
Jordans For Kids
Jordan 34
Cheap Adidas Shoes For Women
Toddler Jordan
Michael Jordan Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Canada
Nike Shoes
Jordan Retro 12
Wholesale Adidas
Jordan 32
Nike Wholesale Suppliers
Wholesale Nike Shoes
Jerseys Wholesale
Cheap Jordan Shoes From China
Nike Shoes
Uptempo
Jordan 18
Adidas Outlet
Nike Air Max
Air Jordan 26
Nike Jordan 1 Mid


Zpět na “Psi”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti