Co doporučujete na dobarvení

Moderátor: ivan.stuchly

Uživatelský avatar
Admin ANF
Administrátor
Příspěvky: 119
Registrován: pon 27. srp 2012 14:50:15

Co doporučujete na dobarvení

Příspěvekod Admin ANF » pát 07. zář 2012 13:15:11

DOTAZ:
Ráda bych se s Vámi poradila, který z přípravků, případně nějakou jejich kombinaci bych měla pořídit pro naši fenku. Jedná se o trpasličí aprikot (původně tmavou) pudlíci ve věku 22 měsíců. Ráda bych pořídila některý z biotinových přípravků na srst, abychom dosáhli pokud možno znovu tmavého - červeného zabarvení. Fence byla před 8mi měsíci diagnostikována SRMA, která je soustavně léčena steroidy (prednison) sice v malé dávce, ale pravidelně. Od té doby se také datuje její zesvětlání do barvy klasické aprikot, což je možná pod vlivem onemocnění, ale možná jen věkem. Nosní houba je naštěstí tmavohnědá dosud. Fena je krmena BARFem, dodávány čerstvé vitaminy i minerály, lososový olej (též kvůli SRMA). Nicméně srst má dlouhou, hustou a jemnou, obtížně rozčesatelnou, z části též tím, že je díky SRMA přecitlivělá na "tahání" a nechce při česání spolupracovat. I přes svůj zdravotní handicap je hyperaktivní a cvičím s ní agility, vozíme ji na kole, chodí s námi pěší tury a vše zvládá dobře. Abych vše shrnula, potřebujeme dodat srsti pigmentaci a usnadnit rozčesávání, nebude od věci podpořit fyzickou kondici kvůli sportování. U některých přípravků uvádíte působení proti stresu, což je náš případ, neb ataky SRMA jsou vyvolávány neznámo jakým stresem. Imunitu podporovat nepotřebujeme, tu naopak potlačujeme.

Uživatelský avatar
Admin ANF
Administrátor
Příspěvky: 119
Registrován: pon 27. srp 2012 14:50:15

Re: Co doporučujete na dobarvení

Příspěvekod Admin ANF » pát 07. zář 2012 13:15:45

ODPOVĚĎ:
Přiznávám, že nejsem přítelem barfování, protože ve zkrmování syrového masa (a to i určeného pro lidský konzum) spatřuji obrovská rizika z hlediska parazitologického a pokud jde o zkrmování syrového ovoce a zeleniny, neznamená pro psa prakticky žádný přínos, neboť jeho krátký zažívací trakt převážně karnivorního živočicha není prostě ani enzymaticky, ani bakteriálně a ani svojí délkou vybaven na to, aby syrovou potravu rostlinného původu důkladně zpracoval a získal z ní látky pro organismus potřebné (nedokáže prostě při trávení destruovat silné celulózní membrány rostlinných buněk a získá z nich to, co obsahují). Proto také syrová rostlinná strava vychází ze zažívacího traktu psa prakticky „nepoužitá“ (názorně to lze ověřit např na červené paprice). Krmil bych fenu klasickou, doma připravenou potravou (rýže + vař. maso + vařená a na kaši rozmačkaná mrkev) s přídavkem nějakého doplňkového minerálně vitaminového krmiva, jako je např. Caniletten nebo Canipulver.
Srst bude vyžadovat ošetření nejen co do barvy, ale i textury. K zvýraznění pigmentace je osvědčeným přípravkem Seealgenmehl nebo Seealgen tbl. ve spolupráci s biotinem, nejlépe ve formě přípravku Bioton forte tbl. Ten se navíc postará o zlepšení kvality osrstění, pesíky budou silnější a na povrchu hladší a nebudou se tolik zacuchávat. Místo lososového oleje bych podával přípravek Dermliquid (= Skin-Drops), obsahující vysoce nenasycené mastné kyseliny ve vzájemně vyváženém a pro psa nejvhodnějším poměru látek ze skupiny ω3 a ω6 + vitamin E. Ten s oběma uvedenými přípravky působí synergicky tím, že pozměňuje metabolismus v kůži. Na obecně oblíbeném a doporučovaném lososovém oleji mi vadí to, že se těží z ryb chovaných v sádkách u norského pobřeží, které jsou krmeny speciálními granulovanými krmivy s obsahem antibiotik, antimykotik, růst. hormonů aj. látek, aby ryby nacpané v ohradách nehynuly na růz. přenosná onemocnění a co nejdříve dosáhly porážkové velikosti. Žijí navíc ve vodě, kam se dostává splach z pevniny, nečistoty z blízkých přístavů a škodliviny z ochranných nátěrů lodí. To vše se ukládá především do jater a tukové tkáně ryb a přechází do z nich získávaného oleje. V žádném případě nejde o olej z lososů, které při tazích na trdliště loví v křišťálově čistých vodách aljašských řek grizzlyové. Dermliquid samozřejmě žádný lososový olej neobsahuje. K podpoře celkové fyzické kondice jak při tréninku, tak při soutěžích doporučuji polyvitaminovou emulzi Canivitu, jejíž výhodou je, že se vstřebává rychle, a to již sliznicí dutiny ústní. Při nárazové aplikaci se není třeba obávat předávkování ani při daný dem opakované aplikaci (a to ani u vit. D). Žádný z doporučených přípravků neposiluje imunitu, a protože jde o látky biologického (nikoli tedy chemického) původu, přírodní, nemohou nežádoucím způsobem ovlivňovat imunosupresivní terapii.

DOPORUČENÉ PŘÍPRAVKY:
Seealgenmehl
Seealgen tbl.
Bioton forte tbl.
Dermliquid (Skin-Drops)


Zpět na “KŮŽE A SRST”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů